A 10 minuts de Mas Petit trobareu bellesa i història per parts iguals.
Aquest mes, des del Mas Petit, volem compartir amb vosaltres la bellesa i història que guarda per a tots aquells que la visiten la vila de Peratallada, que es troba a tan sols 10 minuts del Mas Petit, entre Les Gavarres i la plana del Baix Empordà.
Peratallada, pertany des del 1977, al municipi de Forallac, veí de La Bisbal d’Empordà, conjuntament amb altres pobles, com ara Fonteta o Vulpellac, entre d’altres. De fet, el nom de Forallac és un nom compost per aquestes tres poblacions: Fo(nteta)-(Pe)ra(tallada)-(Vulpe)llac.
Declarat conjunt històrico-artístic i bé cultural d’interès nacional (BCIN), conté moltes mostres d’arquitectura medieval i és, en aquest respecte, un dels nuclis més importants de tot Catalunya. Peratallada ha sabut conservar el seu caràcter rural, tot mantenint amb fidelitat els seus orígens arquitectònics i urbans. Es pot dir que no s’ha expandit més enllà del perímetre de les muralles, i sobre els murs més antics, s’hi mantenen encara habitatges característics dels segles XVI, amb els baixos recoberts amb voltes de pedra, destinats a magatzems i cellers, i les plantes superiors dediades a habitatge. Sovint, tenen un pati o era al darrera.
I és que a Peratallada podem fer un viatge en el temps a l’època medieval, a través dels seus estrets i recòndits carrers, plens d’entrades i sortides, de racons molt ben conservats, on podrem fer una immersió virtual i visual al món feudal. Si tanquem els ulls fins i tot podrem sentir els cascos de cavalls i carretes passejant per la vila, sota les arcades, veure damiseles i cavallers feudals vestits amb roba d’època i fent salutacions…i tot allò que cadascú vulgui crear amb la seva imaginació.
Si bé l’origen de Peratallada és incert, el topònim Petra Tallada està documentat des del segle X i, sens dubte, prové de la fortificació que envolta el poble i de la pedra tallada excavada a la roca sorrenca natural de la zona.
Pont i Porta de La Pau.
El llinatge de Peratallada fou el més important del Baix Empordà fins que a mitjan segle XIII, en morir Ponç de Peratallada sense successió, la seva germana Guillema es casà amb Gilabert de Cruïlles, quedant d’aleshores ençà unides les dues cases.
En quant a edificis notoris, destaquen el castell fortificat amb la seva torre de l’Homenatge i el palau (s.XI-XIV), les muralles (s.XII-XIII) i l’església de Sant Esteve (romànica de principis del segle XIII).
El castell es troba al mig del poble, mentre que l’esglèsia es troba fora dels murs, uns 200 metres al nord de l’anomenat portal de la Verge.
El castell-palau
El castell de Peratallada fou el centre de la baronia que pertanyia a l’esmentat llinatge dels Peratallada. Està documentat des de l’any 1065, tot i que algunes estructures arquitectòniques indiquen que hi havia una fortalesa encara més antiga. Al seu damunt s’enlaira el gran castell, amb la seva caraterística torre de l’Homenatge, icona de Peratallada, i el magnífic palau, orientat a llevant, que dóna a la Plaça del Castell. També s’hi poden veure restes de merlets que donen un gran atractiu i misticisme a la construcció.
Les muralles
Peratallada està reconeguda per ser una de les poblacions millor fortificades de Catalunya. Tres recintes de muralla formaven el sistema defensiu, amb el castell al centre. Les tres muralles, amb alts llenços i torres, eren protegides per pregons valls excavats a la roca. De les tres torres de planta quadrada de les muralles, la més coneguda és la Torre de les Hores.
El fossat, que envolta tota la població, té en alguns punts on avui és visible, una fondària de 7 a 8 metres.
Muralla i fossat de Peratallada
Oferta gastronòmica i comercial
A Peratallada, podreu gaudir tanmateix d’una variada oferta comercial i gastronòmica. Trobareu restaurants de qualitat i amb encant disseminats pels carrerons del nucli de la població, que són el complement ideal per a visitar aquest poble encissador, que no us podeu perdre si veniu al Mas Petit o al Baix Empordà.